Sötis!
18/3

Igår tog vi ett skritt/trav pass på banan och oj vilken skillnad det blev med Pers ord i huvudet! 

Fick en häst som var självbärig och mjuk utan att ligga på och bli alldeles för tung i handen. Volter, öppnor och slutor gjorde sussen! 

Igår kom det även ett super stort paket till oss! Ett nytt stalltäcke ifrån John Whitaker 450g, tog stl: 155 så lite stort men det går runt rumpan ordentligt! Två par ridbyxor, ett par vanliga bruna och ett par jeansridbyxor ifrån John Whitaker och sen var det även med 4st bruna benlindor och ett par bruna lackboots. 

Man skulle kunna tro att jag vunnit på lotto för igår beställde jag även mer nya saker, ett par svart(!!!) ridstövlar, lädergrimma, vattenhink och paddar att ha under lindorna.

Jag är lite tvärt emot alla, dom flesta andra har svart utrustning men bruna stövlar, men jag har brun utrustning och snart svarta stövlar :) Tror det kan bli lite fräkt.

Håkan blev så fin i nya täcket, lägger in bild från mobilen senare! :)

Heras utveckling

Heras småsteg framåt i sin utveckling är helt otrolig och jag har så många att tacka som varje dag hjälper oss! Ibland åker vi lite bak men för det mesta går det framåt.
 
I onsdags var vi iväg på våran första gång på klickerkursen, spännande! Vi har lyxen att ha två instruktörer, Per och Lena på 5st ekipage. Vi började med att dom prata lite om klicker, kontakt med mera och sen fick vi berätta om oss och hunden och vad vi hade för ungefär mål. Jag och Hera har ju redan en väldigt bra kontakt men jag skulle vilja kunna klicka in saker på henne tex skavallerträning samt att vi får ordning på det fri följet som vi aldrig får till, vi kommer aldrig längre än dom där få stegen. Jag vill ju tillslut kunna få till det i nästan evigheter nej men ni förstår vad jag menar, det ska funka fullt ut.
 
I alla fall första övningen gick ut på att vi skulle ha hundarna lösa eller i koppel och inte göra något speciellt utan när hunden tittar på dig så ska den få klick - beröm - godis. Jag valde att dom fick klicka åt mig då jag är lite osäker på hur/när och var osv men tror både jag och Hera fattade det rätt fort. Så fortsatte vi så ett par gånger och sen träna vi att gå längre sträckor i fritt följ och det gick bra!
 
Har fortsatt i veckan nu med detta och det är helt otroligt vad dom lär sig fort och Hera är ju verkligen en tjej som gör allt för lite godis, den lilla råttan :)
 
Igår åkte jag ut till Degerfors BK för vi skulle fixa iordning lite med hindrena, eller ja vi gjorde inte så mycket utan stod mest och tittade på Peo som jobbade på ordentligt, det är uppfräschande av hinder som gäller! Degerfors BK är en klubb som inte har så många agilityintresserade men det ska vi se till att ändra på för nämligen så ska jag få hålla lite "kurser" där i agility trots att jag inte är färdig utbildad och det känns otroligt stort och kul och jag måste verkligen förvalta det väl tycker jag. Jag är väldigt på och vill så himla mycket men måste även se till att det blir ordentligt! Så ska redan nu sätta mig och se vad jag kan hitta för bra övningar och vad som kan vara bra att ta upp i "kurs".
 
Vi tränade även lite tillsammans, bland annat platsliggning (sittning, för kallt för Hera att ligga) och sen budförning! Åh jag är så stolt över min lilla lilla Hera! Vi gick först fram till Anna (som skulle vara mottagare), hon gav Hera lite godis på marken och jag stega iväg ca 10-15m och skulle koppla lös och hon skulle springa tillbaka till Anna och tro det eller ej i världens fart springer hon faktiskt tillbaka till Anna och så gör vi om det ett par gånger med mera och mer avstånd emellan, så roligt! Det funka och Hera gillade det verkligen :) Vi har ju kört mycket budförning förut men bara med personer hon känner, Anna var ju helt främmande för henne. Positivt och roligt! Detta ska vi absolut jobba vidare på och det är ju så kul när man får så bra hjälp som jag får av alla glada och hjälpsamma!

Veckans schema för stora H

Måndag: Idag var det ju egentligen tänkt att han skulle få vila men jag tror minsann att jag vill ta ett lite lättare pass på banan med Pers ord i bakhuvudet. Ytter, ställ utåt, flytta, sluta, fattningar och avsaktningar på volt!
 
Tisdag: Markarbete, små hinder och volter. Samt galoppjobb på volt och hitta takten.
 
Onsdag: Ordentligt pass på banan.
 
Torsdag: Skogen!
 
Fredag: Töm/Longering
 
Lördag: Ordentligt pass på banan
 
Söndag: Markarbete
 

17/3

Hej Hopp vad tiden går undan!
 
I torsdags blev det som sagt banan igen och om onsdagen var katastrof så var nog torsdagen ännu värre! Vi var inte alls samspelata och överens om någonting men avslutade när det kändes något sånt där.
 
På fredagen så longerade jag honom inspänt i båda varven och han fick gå lite kort och ställd inåt lite mer än vanligt för att han skulle kunna bli lite mjukare och avslappnad.
 
Lördags var det träning för Per Duvefelt! Red fram ca 30min, skritt och trav mestadels men kände lite på galoppen också. Körde en hel del öppnor, slutor flytta åt sidan osv för att han verkligen skulle bli mjuk och tro det eller ej! Vi fick till världens kanon pass! Hur skönt känns inte det efter en katastrof vecka! Så roligt också för Per kände igen Håkan och visste att han hette egentligen Dancer in the dark osv, för att det är så att innan jag köpte honom så hade Per faktiskt varit en spekulant och väldigt intresserad av honom men på veterinärbesikningen så visade det sig att Håkan hade spatt i båda bak, för Per vart det inte aktuellt längre men eftersom jag som inte har riktigt lika stora mål som Per så var det en helt toppen häst och han har ju verkligen en stam som heter duga min lilla stjärna!
 
I alla fall så hjälpte Per mig att hitta ett sätt att reda ut när det låser sig för oss som det ibland gör, han blir stark och jag blir stark. Istället ska jag lägga min energi på att vara mer "plockig" och jobba med honom på det sättet så att han inte ens får en chans att bli stark, vi jobbade även en hel del (som jag vet och alltid försöker tänka på) med att han får med yttersidan ordentliget och inte går och böjer sig för mycket inåt. Jätte roligt och lärorikt pass! Nästa pass är om 2veckor och jag ska verkligen försöka förbättra oss en hel del tills då!
 
Igår så tog jag och mamma oss ett pass i skogen fast vi egentligen skulle ha haft markarbete men det var så härligt väder! Massa skritt och trav :) Härligt!

13/3

Som jag sa, att jag trodde så skulle Håkans schema ändra sig fort!

I måndags var vi ute på en lång härlig ridtur i skogen, vi var säkert ute ca 2h! Tror vi njöt lika mycket båda två, inget bråk och inget fjant utan han höll sig i skinnet! Skritt, mycket trav och galopp gjorde sussen för gubben! 

Dock så vart det en otroligt långdag i stallet i måndags för när jag kommer dit så möts jag av att Håkans hagkamrat knappt kan gå! In med han i stallet och ringa hans ägare. Dagen därpå var veterinären där och det visa sig vara en blödning på senan, ajajaj och boxvila tillsvidare. 

I tisdags skulle jag rida på banan men blev inringd på jobb så fick jobba på em/kväll också så fick åka till stallet en snabbis på lunchen, hann allt på 15min!!!? Helt otroligt, det tar ju annars minst 40min. Vila i tisdags iallafalloch solmys i hagen. 

Red på banan igår och då var han het och stel och jag var ofokuserad så det blev absolut inget bra pass! Fick försöka få honom att slappna av och inte gå på helspänn.

Idag blir det banan igen! Hoppas på att vi har ett mer samspel idag och att vi har mer fokus.

Mamma skulle förbi Hööks och köpa nya chaps till mig för dom jag har nu sprack en dag när jag spände vadmuskeln, haha starktjej!!

Veckans planering stora H

Måndag: Långtur i skogen!

Tisdag: Banan - övergångar och fokus på formen, inte för låg och inte för hög.

Onsdag: Banan - övergångar (som nästan alltid då han har svårt för att göra dom bra)

Torsdag: Skogen

Fredag: Lättare pass på banan

Lördag: Dressyrträning för Pelle Duvefelt

Söndag: Markarbete

Denna vecka är det ingen inplanerad vila för Håkan men tror han klarar denna vecka galant ändå :) Dock så kommer nästa vecka istället börja med en vilodag! 

Underbara söndag!

Fantastiskt väder och massa roliga aktiviteter!

Inte så ofta jag blir missnöjd efter ett pass för jag kan inte beskylla Håkan för det, för det är helt mitt fel. Vet många som skyller på hästen och påstår det enda efter det andra men jag tror att det är helt beroednde på en själv och ens engagemang. Alltså visst kan man vara missnöjd men man ska inte skylla på hästen!

Igår så hade jag lite bommar och kavalleti framme, för att ha stått och endas blivit longerad två gånger under veckan så skötte han sig väldigt bra, lite stel men pigg och alert på rätt sätt!

Idag hade vi världens roligast pass på banan! Markarbete, travbommar och studs med hinder och bom. Så alltså en bom - hinder - bom - hinder - bom. Det var så roligt tyckte han, det flög bommar överallt och öronen gick nog inte att spetsa mer :) Vi fick till det bra vid några gånger men jag vet med mig själv att jag blir för dålig i sitsen och han far i väg och tar i för mycket för att jag överdriver mina hjälper. Tillslut så öka vi på med ett hinder till och en  bom till, avstånden hade vi på 3m, tror att det var rätt lagomt. Dock så hetsar han in och sen blir det för tight för honom i slutet och då blir det trångt och konstiga hopp men mycket av det beror på min osäkerhet på hoppning och just sitsen. 

Men toppen nöjd iallafall och roligt hade vi, mer sånt här nu när vädret tillåter! Och kul med sällskap också, idag hade vi Erika och Ronja med oss egentligen är båda mer mot dressyr men dom tyckte också det var super kul och ville göra det minst en gång i veckan framöver! 8/3

I onsdags var jag hem till en vän inom hundklubben som hade lagt ett viltspår till oss. När vi kom dit så prata vi lite först och hon berätta lite om viltspår då jag är helt grön på det.

Hon tog sin hund Ollie och gick ett längre mer avancerat spår då dom nästan gör det dagligen! Det gick undan för dom och hon blev överlycklig i slutet när hon hitta sin rådjursklöv och så stolt!

Dom hade ca 4-5 vinklar och inte alls lika mycket blod som Hera fick i sitt spår, så dålig på att säga hur långt det var men kanske 200-300m.

Heras spår var ca 50-70m, mycket blod och bara 1vinkel. Hera klara av det bättre än vad jag trodde! Men..... Hon har börjat gå så mycket på vittring, kan det vara på grund av all uppletningsträning? 
Vet heller inte om det är så mycket att lägga energi på eller om det är helt okej ändå? 
Ska ringa till min förra träningskompis i Skåne någon dag och be om lite råd och tips inom uppletande och viltspår! 

Sa på en gång att hon inte skulle leka/bita i rådjursklöven men det första hon gjorde var att ta ett redigt tag och mumsa på den! Så den fick vi med oss hem av snälla Mia och den har redan kommit till användning igen! 

I torsdags la jag ett vanligt spår med ca 3vinklar (med vanligt spår menar jag personspår!), dock blåste det lite mer än vad jag räkna med så efter andra vinkeln fick hon slutet i nosen så hon gick på slutet på en gång men ändå nöjd med henne. 
Tränade även lite uppletande men på ett helt annat sätt, körde på Inkis sätt: 

1: Gå med hunden i en båge till en plats du har tänkt ut
2: Kasta iväg en sak medan hunden ser på och säg "leta" (dock så sa jag inte det)
3: Gick tillbaka i bågen och till där jag börja
4: Sätt hunden eller ha den vid din sida och blicka emot föremålet och visa med handen och säg "leta"

Mening är att hunden inte ska gå i bågen utan att den ska förstå att den ska gå "rakt fram och på", tro det eller ej så gick Hera "rakt på" och så gjorde vi den övningen ett par gånger med bra resultat och sen avancera vi med 2 saker som jag kasta ut och då lät jag henne springa och hämta en och sen lekte vi och jag gjorde ett nytt "skick" och hon förstod att det fanns mer att hämta och det var otroligt kul att se för bara tränat med en sak förut! 

Idag så la jag ett nytt viltspår till henne ca 150-200m, hon hitta slutet med gick otroligt mycket på vittring och var så het? Det känns inte alls bra så måste verkligen få råd av Arne!

Just nu ligger Hera nöjt i sin korg och tuggar på en oxsena! På det imorgon igen, idag spåra vi på gärde så imorgon testar vi skogen! 
Freeeedag <3

Som jag har längtat efter denna dag, 2 hel lediga dagar framför mig! 

Sitter och väntar på pizzan nu och sen ska jag hämta Hera hos mamma och sen direkt hem till älsklingen och ha fredagsmys med pizza och enormt mycket godis!! 

Imorgon kommer det massa uppdateringar! 
6/3

Dagarna går oändligt fort faktiskt, det är så underbart! Bara en jobbdag kvar sen tar banne mig jag helgen och så jag ska njuta! 

Igår börja jag rakna Håkan, han tycker det är fruktansvärt jobbigt och klippmaskinen var lite se sådär. Halva hästen klippt iallafall och idag åker resten. Han blir så otroligt blank och fin. 
 
Han har faktiskt haft vilodag tis och onsdag! Idag ska jag försöka hinna raka färdigt och sen tömma honom lite! 

Igår beställde jag hem lite nya saker till honom och mig! 

1. John Whitaker Stalltäcke
2. Bandage underlägg
3. Lackboots
4. 2par ridbyxor till mig, ett par bruna utan märke och ett par jeansfärgade John Whitaker! 

Förra veckan fick jag även hem en ny John Whitaker hjälm! En exakt likadan som jag har nu men denna ska jag göra om lite är det tänkt! Bara jag har inhandla allt så ska jag visa er och det kommer att bli så bra! 
5/3

Jag och Hera sitter här i soffan och väntar på att N ska komma hem så vi kan sticka iväg till stallet! 

Idag ska Håkan rakas, kommer dock inte hinna hela honom för jag och Hera ska iväg hem till en träningskompis och testa viltspår för första gången och jag är så nyfiken på hur Hera kommer klara det! Spännande :) 

Återkommer senare med resultat! 
Veckan för lilla H

V. 10
 
Måndag: Inkallning, budföring litegrann.
 
Tisdag: Börja med klicker
 
Onsdag: Testa viltspår för första gången! :]
 
Torsdag: Vila, men ändå lite trick och klick!
 
Fredag: Eventuellt spår i skogen
 
Lördag: Eventuellt agility på klubben
 
Heras träning är inte alls lika lätt att planera då det varierar så mycket och det är så mycket träning varje dag som man inte alls tänker på och ser på som träning på samma sätt.
 
Måste hitta på roliga och bättre övningar för att träna in fritt följ för just nu så går det inte så bra men förhoppningsvis så kommer det :]
 
Mer baklänges träning med andra ord!
 

 

Veckan Stora H

V. 10
 
Måndag: Löslongering i paddocken
 
Tisdag: Lättare tömkörning
 
Onsdag: Rakning/Lättare tömkörning
 
Torsdag: Rakning/Lättare tömkörning
 
Fredag: Vila
 
Lördag: Markarbete
 
Söndag: Markarbete
 
Denna vecka är det dags för rakning igen, sist var i okt/nov så det är verkligen på tiden och han kommer bli så fin igen min lilla prins!
 

4/3

Skönt ändå att dagarna går fort och snart är tisdagen över och det är onsdag! Jag längtar så oslagbart tills på fredag och att det är helg, första helgen på länge som jag inte har något alls inplanerat och hur underbart är inte det på en skala, få ha sovmorgon, göra vad man vill osv.
 
Torsdagen förra veckan började med att jag löshoppade H i paddocken, han var helt tokig :] Började med bommar och höjde allt eftersom. När jag hade höjt upp till 50-70cm kände han igen sig och kom på vad kul det var så då tog han 5-6 varv själv utan att stanna upp, även fast jag locka honom med godis.
 
På eftermiddagen tog jag och Niklas bilen och körde till Göteborg, Scandic Crown bodde vi på, högst upp och med egen terrass. Kändes fruktansvärt lyxigt och bra :] Badkar med tv som vi testade på en gång och så drack vi lite cider och bubbel innan vi gick ner på stan för att äta på Hard Rock, inte super nöjd med maten men super mysig kväll med Niklas.
 
Fredagen sov vi till 08.00 och gick ner och mumsa i oss massa god frukost! Checkade ut runt 11.00 och åkte bort till Scandinavium för att gå på mässan! Första vi gjorde var att möte upp min fina vän Jessica ifrån Skåne, så länge sen och så kul att träffa henne igen! Vi planera in att vi måste ses när det är Falsterbo! Blev besviken på mässan faktiskt, inte riktigt som det har varit förr utan den känns mindre?
Fick inte alls med mig saker jag hade hoppats på utan det fick bli:
  • 4par boots (bara svarta att ha i hagen)
  • Schabrak (ljus persikafärgat)
  • Orange benlindor (Äntligen!!)
  • Pikuer-jacka
  • Ett nytt täcke till Hera

 

Fredag fick H vila som planerat, lördag och söndag var jag på utbildning i Hällefors (grundmoduellen har jag läst där för att kunna utbilda mig till Allmänlydnadsinstruktör) så även då blev det vila för H tråkigt nog.

Igår Måndag var Christina Hedberg i stallet (veterinär) så att H fick sin vaccination och Botvax + stelkramp. Så nu är det vila som gäller och jag protestera på en gång, han är så pigg och tokig så inte behöver han vila nuuuuuu.

Som tur var att innan hon kom hann jag löslongera honom lite innan i paddocken och det var ju räser runt runt runt.

 

 


BLOGGDESIGN: SODRESSAGE.SE