Paket

Idag hoppas jag att brevbäraren kommer med paket till mig, vad kan det vara? HM :)

11/6

Om ni undrar varför det nästan aldrig kommer nya bilder på Håkan och vad han har på sig när jag rider osv är för ALLT är nästan nerpackad så det som han har på sig är princip bara 2 vita schabrak, 2 creme schabrak och vita benlindor och creme. Det är det enda som inte är nerpackad så det är inte så stor variation.

Tanken var att jag bara skulle vara hemme i Värmland över midsommar men sen fick jag reda på att jag kommer vara ledig hela vecka 26 så jag boka om min biljett och stannar hela vecka 26 hemma i Värmland! :)  Så den 21:e Juni till den 1:e Juli kommer jag att vara hemma.

Igår var jag ju hos Arne och träna med Hera så kom inte därifrån förrän 21.30 och var i stallet vid kvart i och var uppe i sadeln vid ca 22.15, snacka om sent pass! Red på gärdet och började i ett högt tempo, trav på en gång i en högre form och alert tempo.

Ökade honom i galoppen på långsidorna så jag knappt fick stopp på han, haha! Han går i gång riktigt när han får länga på sig. Efter det samlade jag ihop honom till en lägre form, sidledsövningar och kontakt så han inte blir för springig efter att ha fått länga på sig. Eftersom klockan var så mycket red jag bara ca 40min. Han gick riktigt bra och jobba rätt på slutet. KUL

Idag får han ha vilodag, eller om jag longerar honom efter hundkursen. Rallylydnad till klockan 20.30!


Spår och uppletande!

Igår kväll åkte ju jag hem till Arne som sagt och vi skulle träna lite! Han hade lagt ett spår till Hera som var klart ungefär när jag kom dit.

Han hade lagt spåret ungefär 70m rakt med två pinnar och näring och sen en 90graders sväng åt höger och näring samt en pinne som avslut och massa näring. Första raksträckan gick jättebra sen tappa vi vart det svängde och Hera fick syn på att Arne gick bakom mig och då tappa hon fokus och blev förvirrad om hon skulle bry sig om Arne eller om hon skulle spåra. Så vi hittade inte avslutet men påvägen tillbaka så hitta vi avslutet.

Verkligen nöjd med henne trots allt. Arne som lagt spåret, nytt ställe och hon markera alla pinnarna. Dock måste hon lära sig att ha mer fokus och inte bry sig om allt annat, utan är det spårning så är det spårning.

Sen hade även Arne lagt ett spår till Chicko, längre och mer pinnar och svängar. Dock hade han också lagt mycket näring i spåret :) Han gick dom första pinnarna och sen fick även jag testa hur det är att spåra med en "riktig" hund. Haha, kan säga att det var SKILLNAD. Jag jämnförde det med att vara ute och beta med Håkan, 600kg som bara drar. Dock väger ju Chicko bara 30kg men vilken kraft det var i han iallafall. Han spåra jätteduktig :)

Efter det tog vi bilen och åkte ut i skogen och gjorde uppletande med Chicko och min lilla Hera fick stanna hemma för det är ingenting som hon kan vara med på.

För att bara vara andra gången som Arne körde uppletande med Chicko så var det riktigt bra. Hel impad blev jag :) Första gången jag är med på ett "riktigt" uppletande och får se och vet hur det går till 100%, SÅ roligt!

Vi gjorde som så att vi utgick ifrån en stig, Chicko fick sitta kvar på stigen och vi gick ut i skogen med ca 5m emellan oss och gick 10-15m in i skogen och gömde ett föremål , korsade varandra och gick lite omlott tillbaka. Detta kallas att man gör en korridor. Sen går man tillbaka till hunden, sätter den och förbereder hunden för vad den ska göra och säger åt den att "nu ska vi leta apport" "leta apport". Skickar ut hunden och förhoppningsvis ska hunden hitta det gömda föremålet!

Helt fantastiskt att dom klarar av sånt! Chicko hittade alla 9-10gånger vi gjorde så, första gången fick vi skicka ut honom en gång till men annars vara han snabb på att hitta dom!

Väldigt lärorikt att träna med någon som Arne som har så mycket information och kunskap, mer såna här kvällar kommer det garanterat bli :)

Träna med Arne

Ikväll ska jag hem till Arne och träna. Han skulle lägga ett spår till mig och Hera, haha spännande och se hur det kommer gå!

Första gången någon annan lägger spår till oss :)

Tur att...

.. jag har världens bästa häst!
 
Han har fått vila torsdag och fredag. I torsdags var jag ju iväg på kurs enda till halv 10 så den vilodagen var inplanerad men inte fredagens.. Jobbade från 07.00 till 17.30 så var helt slut på em/kvällen och Pontus ville jag skulle med och titta på fotboll och snäll som jag är ställer jag upp!
 
Igår så fick han jobbade lite, först var vi ute och gick en promenad och sen bort till gärdet där jag longerade honom, först lös så han kunde springa av sig lite och sen så tog jag på honom inspänningstyglarna och han gick riktigt bra, dock har han svårt att hitta mellan läge. Antingen spänner han sig och går emot eller så hänger han med huvudet i marken men igår verkade det som han hittade rätt och la sig i en bra form i båda varven.
 
Det var nog en bra ide av mig att longera honom igår för han var verkligen pigg! Jag älskar verkligen att se min häst röra sig, han har ett sånt underbart steg!
 
Avslutade med att han fick springa lös igen så han kunde sträcka och frusta ur sig.
 
Idag blir det  banan i eftermiddag/kväll, ska bli spännande för det var ett par dagar sedan sist :)
 

Glädje!

I torsdags innan spåret åkte jag ju upp så jag var där 1timme innan så jag träna lite Rallylydnad och helt plötsligt hör jag att någon skriker "Vad duktiga ni är" "Det ser ju jättebra ut" "Vart har ni lärt er det där"

Tittar till och ser att Monica står och tittar på oss! :) Hon är tränare i Rallylydnad och hur kul är det inte att höra något sånt av någon som verkligen kan och tävlar i det själv?

Berättade att vi gick kurs hos Sven och då blev hon så glad, hon sa att hon är typ den enda som håller på med Rallylydnad på ÅhusBK så hon var mycket nöjd att det var någon mer som också höll på!

Spår

Som sagt så spårade vi ju i torsdags med spårgruppen och det gick sådär. Vi la lite blandat godis/pinn spår. Hon gick förbi godisarna men markera båda pinnarna, DOCK så gjorde jag ett stort misstag och släppte iväg henne för mycket.
 
Inte jätte nöjd men dom mesta var helt mitt fel.
 
Stannade även kvar till sist och följde med när Arne och Åke gick varsina spår och det gick bra för dom båda. Helt fantastiskt att Åkes lilla 5månaders Schäfer kan vara så duktig!
 
Efteråt var Arne snäll och åkte med mig till klubben och hjälpte mig lite mer med Hera i lite mer sociala sammanhang. Meningen var att vi skulle köra budförning men vi gav upp den tanken rätt fort.
 
Budförning är att man går ett par meter ifrån varandra och kallar hunden mellan sig, det är bra träningen och får hunden att känna sig lite modigare.
 
Vi satt och prata länge om allt och inget, han har dock inte så höga tankar om min Hera och han sa att han nog egentligen tyckte det var bäst för en hund som Hera att få somna in för att hon förmodligen inte mår så bra och att hon är väldigt stressad. DOCK är det absolut inget alternativ för mig. Fick mycket goda råd i övrigt, alltid kul att sitta och prata med någon som har så mycket info och kan så mycket.
 
Såna tillfälle tänker jag ofta på min far, han är likadan. Kan allt!
 
Igår var det dags igen att spåra och som vanligt var jag där ca 1timme innan så jag kunde träna lite lydnad/rallylydnad. Lydnaden gick jättebra och var riktigt nöjd med henne trots att vi var ett par stycken på planen.
 
Spårningen gick inte alls bra. Igår sa Arne jag skulle prova näringsspår (godis i varje steg). Gick inte alls, hon tog kanske 5 godisar av sammanlagt 30stycken. Hon blev stressad och störd av att Arne gick bakom oss och att vi var nära dom andra. Riktigt missnöjd med dagen.
 
På kvällen tog jag Hera med mig och åkte ut och la ett spår i skogen och kan klart säga att det blev katastrof och det var mycket tack vare mig. Så la ett kort spår istället: 10m pinne - 5m avslut. Det gick sådär!
Och eftersom jag inte var helnöjd åkte jag till stallet och la ett spår där: 35m pinne - 45m pinne - 15m avslut/godis. Gick bättre men inte helt nöjd iallafall då hon inte riktigt marker pinnarna ordentliget men eftersom detta var hennes 4:e spår för dagen fick det vara bra så. Eftersom varje spår ska ligga ca 50min kan ni ju tänka er att detta tog tid!
 
Imorse hade jag stallet så tog med mig Hera och åkte ut dit och efter det åkte vi till Ripa, det är där vi spårar med gruppen. La på en gång ett spår: 35m pinne med godis under - 45m pinne med godis under - 25m leksak och godishög! OCH gissa? Idag gick det gör bra och fick till och med håll emot för hon var så laddad och hon markera och hitta godisarna vid varje pinne och idag är jag minsann nöjd med hennes insats, inget mer spår idag eller imorgon men på tisdag!
 
Åker nog till klubben i EM och tränar lydnad m.m.
 

Go for gold

Red på gärdet igår, min veckoplanering blir lite som den blir nu förtiden men så kan det vara.

Red iallafall på gärdet och han fick bara gå i skritt och trav. Jobbade mycket sidled och hans form och takt.

Anna tycker att jag inte ska nöja mig med när han har hittat takten utan hon vill att det ska vara mer energi i takten också så det jobba vi på.

Igår kunde han tydligen inte gå i öppna och visste inte alls vad det var men efter ett tag så släppte hans humör lite. Han är verkligen en speciell man :) Det var därför lite som vi skippa galoppen, bråkar han redan i skritt så är det ingen ide för då är det sju reser värre i galoppen så då är det bättre att lösa det i skritten först!

Han blev väldigt lösgjord och skritta och trava på nöjt och frusta ur sig alla spänningar!

Idag får han dock vila men imorgon får det bli Mollis bana, ja imorgon får det bli så och nu ska jag inte ändra mig :)


Spår

Ikväll ska spårgänget samlas igen och ge oss ut i skog och mark och spåra :) Hoppas på bättre resultat idag!

Igår var det ju röddag och hel tomt på klubben så tog Hera och gick det eftersom min cykel redan stod där.
Agilitybanan ekade så vi var där och lekte lite - hopp, a hinder, slalom, tunnel och däck.

Hittade på lite egna banor och sprang runt där. Hon blir vääääldigt laddad som jag nämnt tidigare så hon tappar lätt fokus ifrån mig och det är inte så bra, så vi jobba mycket att hon ska lyssna och inte hoppa huller om buller.

Hon är så rolig att jobba med så om bara jag lär mig agilitygrunderna kommer hon nog bli en hejare på det där.


Idag laddar vi spår!


Rallylydnad

Idag var det kurs igen!

Vi var laddad och redo och det gick så himla bra och vi blev överösta med beröm och vi visade upp alla våra trick och hon blev kallad cirkushund och eftersom vi hade klarat läxan så skulle han ge oss ny läxa men det var saker vi kunde så skulle han ge en annan men det kunde vi också så vi fick en riktig svår uppgift istället: godis på nosen och när jag säger varsågod ska hon kasta upp den och fånga den med munnen! Och vad tror ni händer? Jag åker hem och berättar stolt för Pontus om kursen och vår nya läxa och så ska jag visa vad omöjligt det är att klara det, vad tror ni hon gör? HON KLARAR DET PÅ ANDRA FÖRSÖKET! Dock tror jag bara det var ren slump för jag prova det en gång till men då gick det inte :) Så nu blir det ligga i och träna, träna, träna!

Idag var vi bara halv styrka, många sjuka. Så vi var bara 3 stycken = med super mycket hjälp! Vi gick i genom skyltarna en och en och fick tips om hur vi skulle träna.

Många skyltar är det att lära sig men vi kan snart alla, tror det bara är 3 kvar eller så gick vi igenom dom idag? Haha svårt att hålla koll på alla, tror vi lärt oss 30skyltar på 5gånger!

När vi hade 3 skyltar på raken gick det skit när jag använde koppel men så fort jag släppte henne så gick det så mycket bättre för då får jag anstränga mig och jobba mer med henne än lägga fokus på koppel och vart godiset är med mera.

Sven skrek högt många gånger när det gick så bra och det är så roligt :) Kommer ihäg när han skrek på oss första gångerna men då var det inte på grund av att det var bra..

Fick även en uppgift på att träna ha hunden på HÖGER sida, jisses vad svårt! Men det ska vi öva mer på, kul med variation bara det inte förstör det andra men det tror jag inte.

Nu suckar Pontus, bäst att stänga ner.. Sov gott :)


ÅÅÅÅÅÅHHHHH

Kom just på mig själv att jag satt och titta på olika hästsidor på diverse saker men ska verkligen försöka hålla igen lite, jag behöver ju egentligen ingenting nytt men det är ju sååååå roligt! Dock är kanske ett träns på väg hem snart till mig men inget bestämt än. Herregud!

Igår så red jag ut i skogen och galoppera mycket i fältsitts och släppte även efter mycket så han fick länga och sträcka. Han svarade väldigt snabbt framåt men dock lite svår att få tillbaka men efter lite övertalning så lyssna han.

Hoppade även lite nerfallna träd och på stigarna gjorde vi öppnor och slutor. Han fick till så fina slutor. Dock så jobba vi slutor och öppnor i skritt bara, men han fick till dom himla bra och hade jämntakt och ja det flöt på bra!

Han blev så himla mjuk och go på slutet! Lyckat :)

Idag så var det skogen igen men idag hade vi vår klätterbacke som mål. Red dit och klättrade en hel del, även i trav och galopp och idag gick det riktigt bra och han tog i, han börja mjukna i kroppen redan efter några få minuter. Han gillar verkligen att klättra och ta i med kroppen! Hoppade även idag över lite nerfallna träd samt träffa på en surgubbe som tyckte Håkan trampa upp skogen för mycket, haha ja vad säger man? Finns det något att säga eller ska man bara skratta åt det?

JUST DET, skulle ju skickat ett sms till Mollis om jag får låna hennes bana imorgon men skickar det imorgon bitti istället. Brukar aldrig vara några problem :) Så imorgon får det bli banan efter två dagars ridning i skogen!

image description

Spåra

La ett litet spår förut ut Hera så som min tränare tyckte jag skulle göra, om det gick bättre? Njaaaaa..

Grejen är inte den att hon inte kan utan att hon har lite fel metod, Hera spårar med både blick och nos och dom ska bara spåra med nos.

Fick i uppdrag att lägga godis i varje steg i spåret och det gick jätte bra dom första metrarna men sen sket hon i godiset och bara gick spåret och då hade hon nosen i marken hela tiden! Vet dock inte om det blev rätt eller fel då? För då markera hon ju inte godiset utan gick bara på spåret? Får höra med Arne på torsdag för då är det dags igen för spårkurs.

Tills dess kommer jag lägga små spår med godis samt göra en godisruta han tipsa om får vi se om det blir bättre.

Imorgon jobbar jag 12.00 - 15.30 så då kommer jag förhoppningsvis lägga ett spår innan jag börjar jobba för sen på kvällen är det ju Rallylydnad!

Tränade även lydnad idag och det gick bra. Fick dock säga till henne ordentligt ett par gånger då hon fjanta sig.

Träna på att gå fot, sitt och ligg kvar och att jag ska kunna gå runt henne och hon ligga kvar.

Behöver knappt använda rösten nu när vi tränar hon har lärt sig mina handrörelser, vilket är väldigt bra! I lydnad får man inte säga ett ljud till hunden!


Mycket hund

..men även häst!

Igår kände jag lite på Håkan på gärdet och vilken förbättring det har blivit på våran ridning sen vi börja rida för Anna. Så kul att det går framåt och att man verkligen märker skillnad!

Mycket skritt och trav och en ordentlig uppvärmning med mycket sidledsrörelser. Övergångar är något vi tränar mycket fortfarande och det går framåt där med.

Igår kändes han dock väldigt stark och han la hela tiden sitt huvud i mina händer och ville jag skulle bära upp honom men försökte hela tiden rida upp honom men det är svårt.

Längtar tills Anna ska prova Håkan och se vad hon tycker om honom, hon var dock lite orolig tror jag för hon ville helst testa honom i ridhuset, hehe!

Idag så ska han få gå en runda i skogen och sträcka på sig!

Håkan är mitt älskade hjärta ♥ Inte en dag utom honom, han har funnits där i 6år och aldrig svikit mig så jag sviker aldrig honom.

image description

Visst känns det lite som jag sviker honom när han inte får 100% uppmärksamhet som annars men jag tror han tycker det är ganska okej ändå.

Utställning!

Igår var jag med och hjälpte till som funktionär på Åhus Brukshundklubbs Inofficiella hundutställning!

Dagens domare var:



John John Johansson - Grupp 2 (Inte Dansk svensk gårdshund) 3,4,8 och 10



Bengt-Åke Bogren - Grupp 1,5,6,7 och 9 samt Dansk svensk gårdshund.

Åkte upp till klubben vid 08.30 och det blåste storm! Utställningen började inte förrän vid 10.00 men vi skulle fixa massor innan och resa tält med mera. När jag kom dit var dom i full gång med att försöka resa tälten i stormen men det gick sådär. Vi fick istället ta en husvagn till ena ringen och till den andra fick vi upp ett tält men sen efter någon timme blåste det sönder totalt men fick upp ett annat mer stabilt tält då.

Iallafall så var det ju två ringar som hundarna skulle visas i beroende på ras. Jag som aldrig varit på utställning förut tyckte att allt såg hemskt rörigt ut och undra många gånger hur dom kunde veta när det var deras tur och så vidare men självklart var ju alla som var med rätt vana utställare och visste vad dom gjorde.

Jag hamna i sekitariatet och där fick jag sitta och svara på frågor och sälja lotter :) Vårat lotteri var mycket populärt och jag sålde slut på ALLA lotter! Det ni, det var vinst på nästan alla lotter.

Vid 12.30 ville domarna och deras sekriterare ha lite lunch så mellan 12.30 och 13.00 var det lunch och efter lunchen var det: Barn med hund och sen alla stora finaler!

Många ifrån vår klubb placerade sig bra och fick fina priser! GRATTIS TILL ER ALLA!

Pratade även en del med min nya tränare under dagen och han tyckte jag skulle satsa på en renrasig hund istället, med andra ord vill han att jag ska köpa en Malinois (belgisk vallhund)! Just nu är det den rasen som man ser mest på brukshundklubbarna runt om och en dom gör stor framgång inom lydnad och bruks.

Visst tanken har slagit mig många gånger att det vore roligt med någon som man kan tävla ordentligt med och som antagligen är lite bättre go i än Hera. Egentligen var ju inte tanken att jag skulle bli såhär insatt i hundsporten utan jag skulle bara ha en kompis i stallet! Men nu börjar det ta över mer och mer och varje gång jag är på klubben så tar jag kontakt med alla där och suger ur dom på massa information för jag tycker det är så roligt och intressant!

Men jag tänkte även när Arne sa sådär igår att jag ska minsann visa dom att det går att få vilken hund som helst att bli sådär duktig! Så nu ska jag och Hera verkligen visa dom att vi kan också, visst hon är en liten blandras på 33cm och ingen Malle på 65cm men hon kan hon med! Vi kommer ju inte få tävla (ska kolla upp om man får tävla utomtävlan?) men träningsmässigt så ska jag försöka få henne lika bra. Vad tror ni, tror ni vi kommer uppnå vårat mål? Så nu känns det lite som agilityn kommer ligga på is för nu är det lydnad och spår som gäller!

Visst om någon år kommer det nog bli en renrasig men det får vänta :)

Jag tror på min tjej och det tror jag att man kan komma långt på! Detta kommer antagligen bli en lång resa men jag tror vi kommer ha förbannat roligt på vägen och jag tror med rätt hälp kommer vi lära oss massor!

image description

Som slutord säger jag: Rädslan för att misslyckas får aldrig vara större än viljan att lyckas!

Promenad!

Godmorgon/Godförmiddag!

Ute med Hera på promenad, det som är skönt med henne - hon sover så länge vi sover! Sov till runt 11.00 idag, första sovmorgonen på mycket länge!

Ska skriva senare om gårdagen! En rolig och givande dag :)

Efter promenaden ska jag iväg och sola tänkte jag, behövs! Sen stallet och Hera får följa med, ska lägga spår och träna!

Håkan blir det ett pass på gärdet med :)


Våra tränare!

Tänkte skriva ett inlägg om våra tränare vi har haft och vilka kurser samt vilka klubbar vi har varit på, kan vara kul att ha i framtiden.

Tollarps Brukshundklubb:
Valpkurs 2011 29/11 - 11/2 Tränare: Malin Tillgren
Malin lärde oss allt grundläggande och hur man på bästa sätt lär hunden grunderna. Sitt, ligg, gå fot, inkallning.
Vi fick även prova på: spår, agility och rallylydnad.

Åhus Brukshundklubb:
Allmänlydnad 2012 26/3 - 28/5 Tränare: Anders Johansson Hjälptränare: Susan Nilsson Book
Fortsatta på det vi lärt oss i valpkursen men kraven var större, mycket större. Jag och Hera fick mycket hjälp med vårat största problem. Rädslan, tack vare Susan och Anders har jag fått en lite mer tiggig hund istället för en som går till anfall och hugger efter alla och skäller ut alla. Visst så gör hon ibalnd än men det är STOR skillnad och det säger alla som träffar Hera nu och som har träffat henne innan.
Under denna kurs fick jag och Hera en jättebra kontakt och lärt oss lita mycket på varandra och jag litar till och med på henne så att jag har klarat av att ha henne helt lös ibland andra hundar.

Kristianstad Brukshundklubb:
Rallylydnad Grund 2012 8/5 -   Tränare: Sven Håkansson
Mycket lydnad och samt att vi ska lära oss olika skyltar och gå banor men främst handlar det hela om våran kontakt till våra hundar!

Åhus Brukshundklubb:
Handlerkurs 24/5 & 31/5 Tränare: Ann - Catrin Olsson
Träning egentligen för dom som ska ställa ut sina hundar osv, så man vet hur en utställning går till och så man visar upp hunden rätt. Vi var mest med för social träning och AK var så otroligt duktig och snäll och verkligen la ner tid på Hera för att få ett förtroende för henne. Hon klara av att ta i Hera hur hon ville och till och med kolla Heras alla tänder.

Åhus Brukshundklubb:
Nybörjar spårkurs 2/6 -  Tränare: Arne Sahlin Hjälptränare: Åke Persson
Vi ska lära oss grunderna i spår och kunna lägga några själva.


Detta är vad vi har hunnit med än så länge sen vi hämtade hem Hera den 6:e September men mycket mer är på gång, i Augusti är vi anmälda till en Agilitykurs!

2/6

Tillslut infann sig alla på klubben och kursen kunde dra igång!

Vi blev tillslut 6 stycken i kursen och 2 ledare. Det var många olika hundar och människor men mest småhundar, 4 små och 2 mellan.

Våra ledare heter Arne Sahlin och Åke Persson och dom verka vara helt super och jag kommer jättebra överens med dom och dom var verkligen hjälpsamma och svara på alla mina frågor.

Vi börja med lite teori först i klubbstugan och vi fick även berätta en och en om oss själva och våra hundar och när jag berätta att min vara Kinesisk nakenhund/Jack Russell så sa Arne på en gång "Ja då är det mycket hund!" Haha ja det kan man minst sagt säga!

Efter gått igenom lite hur spår går till och sådär åkte vi ut till ett ställe som heter Ripa och där på ett stort gärde hade Arne lagt ett spår till sin hund Chicko som han skulle gå först så vi fick se lite och sådär. (Jag och Hera har ju spåra en hel del så vi vet ju lite men det var många nybörjare med)

Hans hund var riktigt duktig och kunde koncentrera sig på sin uppgift fastän det var störningsmoment överallt. Framför gärdet var det crosstävling bakom gärdet var det folkrace och så gick vi ju nästan hack i häl på hunden men ändå kunde spåra så bra! Helt otroligt!

Efter det var det dags att lägga våra spår, vi dela in oss i två grupper med 3 i varje och var på två olika gärden. Jag hamnade i Åkes grupp och vi fick det lite svårare för vi hade lite sidvind och dom andra fick medvind och det är ju egentligen medvind man ska spåra i.

Jag och Hera fick prova något nytt idag för vi skulle nämligen  lägga godis i spåret och det är inget vi har gjort innan!

Medans spåren låg och gotta till sig, dom ska ligga minst ca 50min för bäst resultat. Så stod vi och prata och fick massa ideer hur man kunde få en mer alert och lekfull hund och att man aldrig ska låta hunden få leka själv. Man ska alltid bestäma när det är dags för lek och absolut inte ha hundleksaker liggandes framme. Egentligen rätt förstårligt men jag förstår även folk som har leksaker framme jämt men sån tur har Hera aldrig haft, hon får aldrig ha sina leksaker framme.

När det var dags att gå spåren så gick vi två och två, en på varsit gärde. Jag och Hera gick sist, konstigt nog för vi gick spåret först men mig spelar det ingen roll. Jag njuter av varje sekund tillsammans med hundkunniga personer för det ger så himla mycket!

Jag tog ut Hera och satt på henne hennes sele och hon förståd på en gång vad det var som var på gång, dock tror jag jag tog ut henne för tidigt för hon hann tappa stinget innan det var hennes tur. Visst hon spåra jättebra men hon blev väldigt förvirrad när det låg massa godis i spåret och hon tappa lite vad hon skulle göra.

Så min uppgift är att träna massor på att gå små spår och lägga ut godis så hon tänker doft = godis!

När alla gått spåren så åkte dom flesta hem men jag stanna kvar med Arne och Åke och sög ur dom lite mer info om allt möjligt samt att jag gick med när Åke skulle gå ett spår med sin Schäfer valp på 5månader. Vi var väl klara runt 13.00.

Och förresten vi började visst inte förrän kl 10.00 imorse, det var bara jag som var ute i väldigt god tid! Hehe.
På hemsidan stor det 09.00 men på PMet stod det 10.00 så tänkte att det är lika bra att vara där kl 09.00 så är man iallafall säker på att inte missa.

Nöjd med förmiddagen och nöjd med min underbara vovve :) Näst spårträning är på Torsdag kl 18.00!

Tyra

Min sockersöta brorsdotter Tyra på en kompis fjording Tjabbo, underbar bild!


Spårkurs

Nu sitter jag och Hera på klubben och väntar på att spårkursen ska dra igång men börjar fundera om vi har tagit fel på tiden eller platsen för det verkar som det bara är jag här som ska spåra och dom andra ska gå sökkursen.

Tur det är bra väder iallafall så vi har kunnat träna litegrann och ska nog ta fram lite hinder och tunnlar snart så vi inte bara sitter.

Hera är taggad och framåt som vanligt, kul :) Hon är så alert och positiv!


Karledsskydd

Såg dessa inne på Skara Hästsport och blev rätt sugen på att testa dessa på Håkan. Karledskydd 119:-



Dom skulle nog passa bra att ha på Håkan i hagen för säkerhetsskull så att han inte lyckas fastna i stängslet som han är expert på då gräset alltid är grönare på andra sidan och såååååå mycket godare. Då vore dom här väl perfekt? Skyddar så att inte tråden kan bränna in ifall han skulle råka fastna.

Ska titta runt lite mer på sidan och se om jag kan hitta något mer intressant men det är farligt för det finns så mycket!

Bettets inverkan utreds


Bettets inverkan är en viktig faktor att ta med när hästens välfärd diskuteras. För hårt tryck av bettet kan leda till allt från blåmärken i munnen till benförändringar i käken. Forskarna försöker komma på sätt att objektiv mäta hur häst och ryttare uppfattar det hela, bland annar genom att mäta tygelspänningen i olika situationer.
När tekniken med att mäta tygelspänning utvecklades gjordes en studie där en dressyrryttare på hög nivå fick rida och beskriva känslan i handen, samtidigt som forskarna registrerade den faktiska spänningen. Ryttaren beskrev stödet som jämnt och mjukt vilket inte alls stämde med registrerade data. Tygelspänningen varierade i takt med hästens rörelser - och ganska höga värden mättes upp under vissa stegmoment i trav och galopp.

Påverkar inte domarens bedömning
I en studie användes 30 hästar från tre kategorier; tävlingshästar på internationell nivå i dressyr eller fälttävlan, hästar på hobbynivå och hästar som används i ridskoleverksamhet. Hästarna reds i ett dressyrprogram där man mätte tygelspänning och hjärtfrekvens, samt filmade ritten. Inspelningarna visades för dressyrdomare på nationell och internationell nivå - och de poängsatte åtta olika punkter som exempelvis lätthet, framåtbjudning och hur hästen svarade på hjälperna.
Det var ingen skillnad mellan de olika kategorierna av hästar i vare sig hjärtfrekvens, tygelspänning eller beteenden som tydde på obehag. Det fanns inte heller något samband mellan tygelspänning eller hjärtfrekvens och de poäng som ekipaget fick av domarna, vilket var en av de saker man funderade över innan försöket. Ryttaren gav punkten lätthet lägre poäng ju mer tygelspänning som registrerades, men det sambandet fanns inte i domarens bedömning av lätthet.
Författarna skriver: "One explanation is that it is difficult to estimate the amount of pressure applied to the horse's mouth for an observer not riding the horse. A more likely explanation is that lightness is unfortunately not highly valued in modern dressage, which results in judges not being sufficiently trained to correctly assess this criterion."

Hästen lär sig att inte reagera
Ett problem med att testa hur hästar reagerar på tygelspänning är att hästarna kan ha lärt sig att det inte är någon idé att reagera på ett obehag i munnen, eftersom den typen av beteenden tidigare resulterat i bestraffning - eller åtminstone inte i någon lättnad i tygelspänningen. Danska forskare har försökt komma runt problemet och har börjat titta på hur unghästar reagerar på tygelspänning när de inte har haft bett i munnen tidigare. De använde sig av femton tvååriga danska varmblodsston och testade hur hårt de var beredda att dra i tyglarna för att nå foder i en hink.
Det fanns en tydlig koppling mellan tygelspänning och beteenden som tydde på obehag, exempelvis att gapa eller kasta med huvudet. Tvärtemot vad forskarna trodde så vande sig hästarna inte vid trycket i munnen utan drog hårdast i tyglarna dag ett av försöket, sedan backade de undan mer och ville inte sträcka lika mycket på halsen för att nå fodret.
Forskningen om bettets inverkan fortsätter och kan förhoppningsvis leda till ännu bättre ridning och nöjdare hästar.

Källa

Var tvungen att kopiera det jag just läste på Hippson. Tycker att det är ett viktigt ämne dät här med bett och inverkan.

Finns så många som bettslar fel eller har en alldeles för hård hand. (Jag kan även också bli hård i handen emellan åt och det är inte något jag tycker är bra utan jobbar varje dag för att få bort det). Om man tex har en stark häst så ska man inte ta mer i tyglarna för det hjälper inte utan då blir hästen bara starkare, men ska se till att rida fram den ordentligt och hitta sig själv.

Ibland kan man bli rätt skärrad av att stå och titta på framridning/framhoppning och se så många unga/gamla som sitter och sågar och sliter i sina hästar och ibland sitter dom även på kandar/starkare bett.

Till saken, ta gärna hjälp om ni är osäkra på bett och var försiktiga med era hästars munnar! Jag kollar regelbundet Håkans mun med hjälp att veterinär/hästtandläkare för att se så att allt står rätt till och att inte bettet eller min hand har gjort skada. Vet dock att det inte är många som kollar hästens mun ofta men det är lika viktigt som vi går till tandläkaren varje år, MER HÄSTTANDLÄKARE TACK.


Fredag!

Äntligen fredag igen! Skulle egentligen varit ledig idag men fick jobba extra så jobbar enda till 17.15. Eller ja just det, sen kommer även Tigon och han är här mellan 11.50-17.30.

Idag ska nog Håkan få gå på banan om banan är ledig och då blir det fokus på takt och form. Hera bandera har lite vilodag men kommer träna lite smått, bara korta stunder, max 5min.

Vad ska jag sysselsätta mig och dagbarnet med idag då? Inte en aning, hon har med sig sin cykel så vi kanske kan åka ut och cykla? Njaaaa inte en aning och om man frågar henne är det bara "Neeeeej" "Jag vet inte".



BLOGGDESIGN: SODRESSAGE.SE